tisdag 1 november 2011

Canapé


Nyårsafton en magisk kväll som allt som ofta firas i goda vänners lag. Vi inspirerades av att året börjar som det slutar och skapade en meny på samma tema. Våra utgångspunkter var hjortron, havtorn och getost. Eftersom vi även haft en hel del festligheter under året, bland annat Kåres 40-årsdag, slängde vi in lite hjortron och havtorn även i huvudrätten.
Dessa recept får du dock vänta på några dagar. Särskilt desserten är en personlig favorit eftersom den inte är så söt. Vår meny är beräknad för 6 personer.


2 x aptitretare
Canapé med hjortron, getost och rökt hjortstek
150 g getost av chevretyp
2 dl creme fraîche (vaLfri fetthalt)
1 dl lätt vispad grädde
4 skivor kavring
2 msk hjortron
lite hackad bladpersilja
3 msk strimlad hjortstek
1 gelatin blad smält i lite vatten
Lägg kavringskivorna i botten på en plastask om ca 10x15 cm. Mixa getost och creme fraîche. Blanda i grädde, hjortron och persilja. Blanda i gelatinet. Låt stå över natten. Ta ut små rundlar med ett canapémått, tryck ut dem underifrån för att få dem snygga. Toppa med strimlad rökt hjortstek eller annat rökt kött.


Canapé med trattkantarell, apelsin och rökt hjortstek
4 skivor kavring
3/4 dl hackade, lätt smörfrästa trattkantareller
rivet skal av 1/2 apelsin
salt och peppar
lite hackad bladpersilja
2 dl lätt vispad grädde
2 gelatinblad, smälta i lite vatten
Lägg kavringen i en form som i receptet ovan. Blanda alla ingredienser, häll sist i gelatinet. Låt stå över natten. Ta ut små rundlar med ett canapémått, tryck ut dem underifrån för att få dem snygga. Toppa med strimlad rökt hjortstek eller annat rökt kött.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar