tisdag 1 november 2011

Paella Valencia på Malins vis


Portioner: 12

Tid: ca 2 timmar, men inte nödvändigtvis din tid

Läs den allmänbildande artikeln om paellande innan du sätter igång. Du behöver en klotgrill, en paellapanna och någon som älskar dig tillräckligt mycket för att stå och paella i upp till två timmar.





4 gula lökar
ca 1 dl olivolja
4-5 paprikor, röda och gröna
1 kg Arroz Bomba
6 klyftor vitlök
1 paket (1/2 g) saffran
2 msk Pimenton de la Vera dulce


4 stora chorizokorvar av god kvalitet
2 l god buljong + eventuellt mer vätska om så behövs
2 burkar konserverade körsbärstomater av god kvalitet
2 burkar kronärtskockshjärtan
300 gröna bönor
400 g fryst bläckfisk
600 skaldjur såsom räkor, musslor, havskräftor, ekologiska jätteräkor
1 flaska torrt oekat vitt vin
Halvera löken på längden, skala den och skiva tunt. Tänd grillen och fått upp värmen börja med att värma ca hälften av olivoljan och lägg i löken. Låt löken fräsa mycket sakta, gärna 20 minuter så den blir lite naturligt karamelliserad. Strimla paprikan på längden och lägg ner i lökfräset. Fräs ytterligare en kvart, slå i lite mer olja om det behövs. Skala och finhacka vitlöken. Tillsätt i vitlök, saffran och paprikapulvret och fräs någon minut under omrörning. Lägg i skivad chorizo och låt fräsa ett par minuter. Slå på ris, tomater och vätska så det täcker, ca 1 liter. Rör nu om med jämna mellanrum och slå på mer vätska var efter den kokar in, smaka av med salt. Mellan rörandet kan du täcka pannan med folie för att bättre hålla värme och vätska. Lägg i övriga ingredienser allteftersom, skaldjuren behöver inte mer än högst 10 minuter på låg värme beroende på deras storlek. Koktiden till riset är klart är ca 1 1/2 timme om du använder Arroz Bomba och har någorlunda jämn värme. När riset är nästan helt klart slutar du röra och låter den sista vätskan koka in. Rester går alldeles utmärkt att servera dagen efter men jag plockar bort skaldjur med skal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar