tisdag 1 november 2011

Fasan med risotto på blomkål och cheddar


Vi diskuterade länge om vi skulle ha fasan som huvudrätt då den kanske inte alltid ligger i frysdisken hos din lokala handlare. På en vanlig ICA eller Coop ska den dock gå att beställa från Polarica. Vi hoppas att det stämmer! Kombinationen blomkål och cheddar talade min syster sig varm för då vi fotade julbord hemma hos oss för sydsvenskan. Därefter snubblade jag på den igen då Kåre skulle visa Jamie Olivers Iphoneapplikation och igen då en kollega berättade om sitt förflutna som kock i Wales. Inom loppet av två veckor! det måste vara meningen att den ska in i vår nyårsmeny.

Fasan med risotto på blomkål och cheddar, 6 personer
2-3 fasaner (om alla måste äta bröst bör ni ta tre men köttet räcker gott och väl från två)
1 morot
1 gul lök
1 rotselleri
2 lagerblad
5 hela vitpepparkorn
Salt
Koka fasanerna med rotfrukter och kryddor i ca 40 minuter. Sila bort buljongen och skär upp bröst och ben som arrangeras på ett fat. Täck med folie.
2 dl risottoris
4 finhackade chalottenlökar
1 litet blomkålshuvud, delat i små buketter
1/2 msk sambal
2 dl riven lagrad cheddar
100 g smör


Fräs löken i lite smör, lägg i blomkål och ris samt späd med buljongen från fasankoket. Koka risotton medan ni äter förrätten i ca 15 minuter. Därefter rör du och spär med mer vätska om så behövs i ca 10 minuter medan du värmer på fasanen i ugnen. Precis före servering rör du i smör och ost. Servera gärna med gräna bönor och hjortron och havtornssylt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar