måndag 31 oktober 2011

Brunch


I dag fyller yngsta dottern 8 år, hurra,hurra,hurra, hurra! I dag blir det hamburgerkalas med klassen och fotbollslaget och i morgon kommer släkten på brunch. Sedna får söndagskvällen ägnas åt att pusta ut. Här är några av mina brunchfavoriter. Muslin har vi alltid hemma till frukost.

Bagels
1 ägg
3,5 dl mjölk
½ dl rapsolja
1 l vetemjöl
1 msk salt
½ msk ljus sirap
30 g jäst
Smula sönder jästen och häll tillsammans med övriga ingredienser i degblandaren. Kör i ca 10 minuter på mellanväxel till degen är blank och slät. Lår jäsa 1 timme. Dela i 16 delar och rulla varje del till ca 20 cm längder. Nyp ihop kanterna. Koka upp 3 l vatten med i msk salt i en stor kastrull. Lägg i ett par ringar i taget och låt koka ca 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper innan du penslar med ägg och strör på sesam eller vallmofrö. Grädda i ca 12 minuter i 200 graders värme. Servera med skagenröra, rökta lax och philadelphiaost eller lufttorkad skinka och några soltorkade tomater.
Cesardressing
2 finhackade sardeller
2 finhackade vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
1 tsk worcestershire sauce
2 ägg, kokta 1 minut och skalade
1 dl rapsolja
1 dl grovriven parmesan
Blanda samman allt utom ost och olja i en bunke. Kör med stavmixer och häll i oljan i en tunn stråle. Blanda i parmesanosten.
Kan förberedas dagen innan den ska serveras.

Amerikanska pannkakor
4 ägg
4 dl vetemjöl
5 dl mjölk
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
Blanda samman till en lite klimpig smet. Grädda som mindre pannkakor i margarin. Servera med lönnsirap eller sylt.

Musli
1 l blandade gryn och flingor ex havregryn och rågflingor
1 dl råsocker
1 dl kokosflingor
2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 dl grovhackade nötter och mandlar
2 dl vatten
½ dl rapsolja
Blanda alla ingredienser och bred ut i en långpanna. Rosta i 200 grader prick en halvtimme. Rör runt efter 20 minuter för att få en jämn rostning. Håller i flera veckor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar