måndag 31 oktober 2011

Päronpizza - italiensk meny


Nu kompenserar vi tystnaden på receptfronten med en hel italiensk meny. Recepten räcker till en festmddag för ca 16 personer. Det mesta kan förberedas i förväg vilket gör att middagen passar utmärkt till studentfirande, vårmiddag med arbetskamraterna eller andra tillfällen när man behöver "skjuta från höften". Middagen inleds med en apertif och till den lite småplock som grissini, oliver och salami som kan köpas färdigt. Som pricken över i serveras en delikat päronpizza med pinjenötter. Pizzadegen sätter du på morgonen och låter kalljäsa över dagen. Baka pizzorna 1-2 timmar innan gästerna kommer.

Deg
1/2 paket jäst
3 tsk salt
1/2 dl olivolja
4,5 dl kallt vatten
5 dl durumvetemjöl
5-6 dl vetemjöl

Knåda minst 15 minuter för hand eller 8 minuter i assistent. Låt jäsa 4-12 timmar

Fyllning
3 stora päron, tunt skivade på mandolin
1/2 dl olivolja blandat med 1 msk balsamvinäger
pinjenötter
flingsalt
färsk oregano eller salvia
Kavla ut degen till 6 platta baguetter eller minipizzor. Lägg på päron och pensla med olje/vinägerblandningen. Strö över flingsalt, pinjenötter och färska örter. Grädda i 225 grader ca 10-15 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar