måndag 31 oktober 2011

Hjälp det kommer 30 personer till nyår!


Ingen panik här kommer den ultimata lösningen. En mycket lättlagad meny med smak av Lappland där i princip allt går att förbereda dan före dan (själv ska jag laga den till 54 personer då min svåger slår till och gifter sig till nyår):
Petit chioux med rödingröra
Tjälknöl på renkalv med smakrik rotfruktssallad, trattkantarellsås och äppelchutney
Vaniljglass med mylta
Petit choux, ca 30 st. (kan bakas dagen innan och fyllas med rödingröran precis för servering)
Koka upp 225 g smör med 4,5 dl vatten. Rör i 3dl mjöl till degen släpper kanterna. Låt svalna någo. Rör sedan ner lite salt och 6 ägg, ett ägg i taget. Klicka matskedsstora bitar på en plåt. grädda ca 15 minuter i 175 grader UTAN att glänta på ugnsluckan.
Rödingfyllning
3-4 hg varmrökt rensad röding
3 finhackade rödlökar
5 dl creme fraîche
hackad dill
2 msk fransk senap
salt och peppar
Tjälknöl
knappt 5 kg renstek, hårdfryst
Lägg in stekarna i ugnen på 80 grader över natten (ca 8-10 timmar)
När du tagit ut dem lägger du dem varma i en saltlake på 5 liter vatten och 7 dl salt. Laken ska täcka köttet. Hit kan förberedas dagen innan. På själva festdagen skär du köttet i tunna skivor.
Smakrik potatissallad
5-6 kg mandelpotatis
2 kg morötter
2 kg rotselleri
3 tunt skivade rödlökar
3 krukor timjan
2 paket frusna tranbär
God vinäger (jag tänker ha en fin sherryvinäger som dock inte är lagrad)
kallpressad rapsolja
salt och peppar
Koka potatisen skalad men hel och rotfrukterna i stavar. Dela potatisen i lagom stora bitar och blanda ihop det hela. Salladen blir bara godare om den får stå i kylen över natten.
Trattkantarellsås
Jag hade sådan tur med svamskörden i år så frysen är full, annars kan du köpa skogschamoinjoner och göra en vanlig svampsås med grädde. Även den kan förberedas dagen innan och bara värmas upp precis innan den tas in på bordet.

Äppelchutneyn gjorde jag för flera veckor sedan efter samma recept som jag använde till plommon tidigare i höstas;-)
Sedan ska vi köpa en god vaniljglass och värma upp hjortronen lite...
Enklare blir det knappast och alla var nöjda och glada då vi provlagade i november!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar