måndag 31 oktober 2011

Mole (nästan från Oxaca)


Recept inspirerat från Frida kahlos kokbok!

2 medelstarka chilifrukter, urkärnade
50 g smör
½ gul lök
3 vitlöksklyftor
2 torkade sockerkaksskivor eller annat sött bröd (vetebröd eller tiramisukex)
2 msk skållad mandel
2 msk jordnötter
2 msk sesamfrö
1 msk pumpakärnor
½ kanelstång
1 krm spiskummin
1 krm mexikansk oregano
1 krm mejram
½ krm anisfrö
2 svartpepparkorn
2 kryddnejlikor
några korianderfrön
3 msk gula russin
60 g mörk choklad
1 burk krossade tomater av god kvalitet
2 dl hönsbuljong
socker och salt

Gör så här:
Stek chilifrukterna hastigt i smör men se till att de inte bränner. Lägg dem i en kastrull och slå på vatten så det täcker. Koka upp och sjud ett par minuter. Fräs lök och vitlök i samma smör som chilin. Tillsätt söndersmulad sockerkaka, nötter, frön, russin och kryddor. Låt fräsa i ett par minuter så det rostas och doftar. Blanda i tomater, buljong, chili och kakao. Smaka av med salt och socker. Koka i ca 30 minuter, späd med vatten om det behövs. Smaka av. Ta upp kanelstången och mixa resten med stavmixer, om du vill kan du sila molen för att få en helt slät sås. Låt mogna i kyl över natten. Blanda i flottet från ankbrösten för att blanka av såsen när du värmer den för servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar