måndag 31 oktober 2011

Lyxig påskfrukost


För att mildra stöten och inleda frosseriet efter fastan (ni har väl fastat i minst 40 dagar) så bjuder vi in våra grannar på en lyxig påskfrukost och ett glas roséchampagne medan barnen letar ägg på tomten.

Rågbröd med sparris, pocherat ägg och citrushollandaise (bild ovan)
4 skivor gott rågbröd, gärna på surdeg som du grillar i grillpannan
12 gröna sparrisar
4 ägg
3 msk vinäger
salt
3 äggulor
150 g smör
Salt
Saft och skal av ½ citron
Lite cajennepeppar

Gör så här: Smält smöret, blanda äggulor med citronskal och saft i en liten kastrull. Vispa i det smälta smöret i vattenbad (dvs du ställer den lilla kastrullen i en större kastrull med vatten och värmer under den större kastrullen). Vispa försiktigt i smöret som en tunn stråle då du fått upp värmen i vattenbadet. Smaka av med salt och cajennepeppar. Ställ åt sidan och värm försiktigt innan servering.

Koka upp vatten i två kastruller, i den ena har du salt och i den andra vinäger. Lägg sparrisen i det saltade vattnet och koka ett par minuter. I kastrullen med vinäger knäcker du försiktigt ner äggen, om du vill kan du knäcka dem i en soppslev som du försiktigt vänder ner i vattnet. Precis som med vanliga ägg beror koktiden på hur du vill ha gulan.

Rosta eller grilla brödet och lägg ihop bröd, sparris, ägg och skeda över såsen. Servera med flingsalt och svartpeppar i kvarn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar